mandag 30. november 2009

Propagandakunst

Propagandakunsten har gjennom flere år vært en del av politikken i dag. Det er gjerne Nazi-Tysklands propagandakunst vi kjenner best til, og utallige plakater og annen form for propagandakunst fra kommunismen i Russland og Kina. Det er de store lederne som blir avbildet som omtrent hellige figurer. Propagandakunst er jo som kjent et middel for å lede folk til å tro å følge etter denne spesielle retningen som i disse eldre tilfellene er nazisme og kommunisme. I dag har vi selvsagt også propagandakunst, og et eksempel på herskere som blir fremstilt er Barack Obama, som gjerne har et mer vennlig budskap i sin propaganda.







Det er tydelige at det er trofasthet og seier som skal frem i bildene. Det er også en viss grad av forbilde som skal fremstilles i bildet. Det er liksom personen i sentrum som skal være ditt forbilde og "helt". Jeg skal spesielt ta for meg et propagandabilde fra da nazismen herjet.



Jeg synes dette bilde var veldig interessant. Det er så utrolig mye med dette bildet! Her ser vi tydelig Adolf Hitler som en forkjemper og leder hæren sin og er klar for kamp. Han har et alvorlig men konsentrert ansikt og blikk. Han står også med knytteneve og viser mot og vilje. Det er også akkurat som om han kommer ned fra himmelen eller på en måte utstråler som en gud og en verdenshersker. Den ørnelignende figuren i himmelen er som en gud eller en ørnefigur av selve Hitler, som har blikket over sitt folk og resten av verden.

Den sterke rødfargen er med på å gjøre hele bildet mer dramatisk og fremtredende. Den røde fargen tiltrekker blikket til folk. Rødt er også en farge som kjennetegner blodighet og kamp. Den dramatiske himmelen er også med på å skape en dramatikk og spenning. Det tydelige solkorset gjør at vi ikke er i tvil om hvilket budskap dette bildet har. Alle menneskene i bakgrunnen skal vise at folk er trofaste og tilhører denne retningen. Det er også et middel for å få andre folk til å tenke at dette må jo være bra siden det er mange som føler en tilhørighet.

Alt i alt er disse propagandabildene veldig virkningsfulle på mennesker. Det er selvfølgelig ikke altid like bra hvis man ser tilbake til den grusomme nazismen og kommunismen. Da har Obamas plakater et mer vennlig budskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar