onsdag 9. desember 2009

-Scandinavian Design- Utstilling

Fredag 4. desember var visuell kultur og samfunn-klassen på besøk på en meget interresant Scandinavian Design-utstilling i Sølvberget i Stavanger. Det var først og fremst "Scandinavian Design-dronningen"  Grete Prytz Kittelsen som sto i sentrum og hadde mest kunst utstilt. Det var også flere sentrale designere som hadde utstillt sine produkter. Den norske designeren Grete Prytz Kittelsen revolusjonerte kasserolleindustrien med sine nye design og materialer. Serien som het Catrhrineholm ble lansert i 1962, og ble kalt ”sensasjonskasserollen”. I denne kolleksjonen brukte hun materialer som opak emalje, håndtak i forniklet stål og lokk som var farget i eloksert aluminium. De var svært moderne og flotte i forhold til de eldre jerngrytene som var laget av rent nødvendige grunner hvor design og funksjonalitet ikke ble lagt vekt på. Produksjonen ble meget stor og hun nådde ut til det internasjonale markedet.

 

Typiske trekk for Scandinavian Design er at møblene og bruksgjenstandene skulle være enkle, lette, lyse, bruksvennlige, og komfort og kvalitet var basis for ”den gode design”. Tradisjoner har også spilt en stor rolle innen for utforming og design. Formene på designet kjennetegnes som mye, spesielt på møbeldesign. Formpresset plast og tre var derfor mye brukt, siden det var godt egnet for å skape denne mye formen. Designet og selve utformingen skulle være nøye gjennomtenkt. Det at produktene også kunne masseproduseres ble også lagt vekt på. Produktene skulle tross alt ut til en befolkning påvirket av krig.




Det var flere temaer på utstillingen, og hver enkelt design hørte til et tema. De forskjellige temaene var: Letthet, hurtighet, nøyaktighet, synlighet, mangfold, konsekvens og stereotyper. Det var lett å kategorisere designene synes jeg, for hvert enkelt design har sin idé og funksjon som blir skapt i designet. For eksempel i kategorien "Letthet", var det en avis/magasin-beholder, Bord Papermaster, som var lett, enkel og praktisk. I kategorien "Mangfold" var det utstillt en redningsdrakt som skulle være praktisk der støvlene hang fast i drakten, oppblåsbar drakt, vanntette sømmer osv. I kategorien "Nøyaktighet" fant vi den velkjente kaffekannen til SAS, designet i 1987. Denne kannen var mer praktisk enn hva jeg hadde trodd og det var liksom ikke noe jeg har komt på før nå at en kaffekanne på et fly må være så nøye gjennomtenkt for å ikke søle over passasjerer, god å holde i og enkel å bruke.





Ikke bare fikk vi se på utstillingen, vi fikk også designe vår egen Figgjo-kopp! Det var kjempemorro! Vi skal få brent koppen også så det blir virkelig spennende å få koppen tilbake og se hvordan den ble. Vi hadde nemlig bare svart, rødt og grått til å utforme et design med. Vi fikk små firkanter av glassur som vi skulle klippe ut og legge i vann, og deretter feste dem på koppen. Nrk var også på et besøk innom for å lage et innslag om utstillingen. Du kan trykke på linken nederst på bloggen for å se innslaget.


Her ser vi mitt produkt. 


Denne utsltillingen var veldig lærerik for den fikk meg til å tenke hvor mye arbeid det er ikke bare i designet, men funksjonaliteten og arbeidet med å tilpasse designet til den rette målgruppen. Jeg fikk en bedre innsikt i designeres tankegang og arbeid med å utvikle et produkt som er både estetisk vakkert å se på og praktisk og hendig.

1 kommentar:

  1. Bra beskrivelse og refleksjon over utstillingen vi var på.

    SvarSlett