mandag 22. mars 2010

Verneverdige Taj Mahal


Vakre Taj Mahal er et av mange verneverdige områder/bygg som er  av UNESCOs verdensarv. Dette bygget er et mausoleum. Det vil si at bygget er bygget over der en eller flere personer er begravd. I dette tilfelle er Taj Mahal bygget til minne om mogulherskeren Shah Jahans yndlingskone, Arjumand Banu Begum som hadde tilnavnet Mumtaz Mahal som for øvrig betyr Palassets pryd. Hun døde etter hun hadde født sitt fjortende barn i en alder av 39 år. Shah Jahan planla et lignende bygg ved siden av Taj Mahal, men bygget i svart marmor.


Byggingen av Taj Mahal startet i 1632 og sto ferdig i 1653. Taj Mahal står i den nord - indiske byen Agra. Dette er et veldig flatt og rolig område, og palasset står ved siden av Jamuna. Taj Mahal er bygget i hvit marmor. Dette gir noen helt fantastiske effekter ved hjelp av dagens sollys. Den hvite marmoren blir rødlig og varm tidlig på dagen og om kvelden. Midt på dagen er marmoren helt hvit. Palasset har kombinerte elementer fra tyrkisk, persisk, indisk og islamsk arkitektur. Taj Mahal regnes for å være en muslimsk helligdom, og regnes også blant det ypperste av arkitektur i Stormogulriket.

Bygningskomplekset har en ca 90 000 kvadratmeter stor og veldig strengt formet hage. Denne hagen har opphøyede ganger som deler inn hver fjerdedel i seksten nedsenkede blomsterrabatter. Denne velformede hagen inneholder en del fontener og alléer. Hagen hadde betraktelig mer vakre trær og blomster inntil engelskmennene kom og erstattet dette med gressplener. Foran marmorbygget er det et opphøyet basseng som strekker seg fra mausoleet til porten. Dette vannet gir en nydelig refleksjon av marmorbygget. Rundt bygget strekker det seg en beskyttende mur i rød sandsten. Men kun på tre av sidene av bygget, den siden som ligger ut mot elven har ikke denne beskyttende muren.



Det har for øvrig vært en del politiske debatter om mausoleet virkelig er et muslimsk bygg. Indisk høyesterett avviste i 2000 et krav om å erklære byggverket som en hinduistisk- og ikke muslimsk helligdom. Kravet ble fremsatt av en hindusistisk historiker, P. N. Oaks, som er en revisjonist blant indiske historikere. Han har brukt flere år av sitt liv til å forsøke å bevise at mange bygninger fra den muslimske perioden i Indias historie, blant dem Taj Mahal, ble reist av hindufyrster og ikke muslimer. Hans skriverier ble forøvrig beskrevet som det rent tullprat av indisk høyesterett.


Taj Mahal har siden 1983 stått på UNESCOs liste over verdens kultur- naturarvsteder. (Verdensarven) En global avstemming i 2007 besluttet at Taj Mahal er ett de moderne underverkene.

UNESCO Norge

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar