onsdag 24. mars 2010

Ekskursjon i gamle Stavanger

Onsdag 3.mars var VKS-klassen på en omvisning i Stavanger, og da spesielt i gamle Stavanger. Her fikk vi god kunnskap om arkitekturens historie og byggeteknikk.



Hver gang jeg skal til musikkskolen i Bjerksted, tar jeg alltid veien gjennom gamle Stavanger., Dette er en bydel jeg lenge har beundret. Den er utrolig flott og nostalgisk, spesielt om sommeren. Det er som om du reiser tilbake i tid. Med dette besøket sammen med klassen var veldig kjekk, for da fikk jeg en bedre forståelse for arkitekturen i akkurat denne bydelen.




De små hvitmalte husene ble bygget på slutten av 1700- og slutte på 1800-tallet. Villa Blidensol regnes for å være det eldste huset, og ikke bare i gamle Stavanger, men også et av de eldste husene i hele Stavanger, rett etter Domkirken og Bispekapellet. Husene er hvitmalte, men var og kanskje er ofte rødmalte på baksiden der ingen så. Rødmalingen var betraktelig billigere enn hvitmalingen. Det var ofte opp til 25 personer som kunne bo i disse småhusene. Da var det bare ca 4-5m² per person.



Gamle Stavanger var lenge et område folk ikke brydde seg om. Tidligere var det snakk om å rive hele bydelen, for dette ble etterhvert et strøk som folk ikke likte seg så godt i. Det var kjent for å være et slumstrøk nærmest, der alle raringene bodde. Men i 1975 ble området verneverdig. Takket være Heden og UNESCO.


I gamle Stavanger kan vi også finne en hermetikkfabrikk, som i dag er et spennende museum der produksjonsmaskiner, materialer og "Iddiser" er utstilt.



Dette var alt i alt en veldig spennende og lærerik tur, og gjorde absolutt nytte for seg!


Stavanger Museum

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar