mandag 15. februar 2010

Surrealismen

Surrealismen er en kunst og litteraturretning som ble en kjent retning i begynnelsen av 20. århundre. Ordet surrealisme betyr egentlig utover realiteten eller over realiten. Det som først og fremst kjennetegner denne retningen eller "ismen" er at det er lagt vekt på å uttrykke menneskets uvissthet. André Breton som var fransk surrealist har uttalt følgende om surrealisen: "Pure psychic automatism". Vi har flere kunstnere innen denne surrealismen. Blant annet Giorgio de Chirico, Salvador Dalì Marcel Duchamp og René Magritte.

 

"Dette er ikke en pipe" er et av de kanskje mest kjente verkene til Magritte. Dette Maleriet skal illustrere at det ikke er en pipe, for det er det ikke, det er et maleri! Det er et veldig forvirrende bilde og ikke alle klarer helt å se meningen i bildet. Men det er akkurat dette surrealismen kjennetegnes. Surrealismen søker menneskets egen virkelighet i det ubevisste og brukte inntrykk fra drøm og rus som en inspirasjonskilde. Et ganske tydelig eksempel på dette er Chiricos maleri:

 
"Mystery & Melancholy of a Street"- 1914

Jeg synes dette bildet illustrer veldig godt utgangspunktet og kjennetegnene til Surrealismen. Det er en mysikk og en litt fjernehtsfølelse, der du kjenner det utrygg og du vet ikke hva som er forran deg. Det er en veldig drømmeaktig situasjon, med rare og surrealistiske omgivelser og skygger. Det er også en litt skummel situasjon som oppstår i bildet, dette med den lekende jenta, så ser vi også en lang skygge av en stor mann.

"Presistance of memory"

Er nok et av de mest kjente oljemaleriene til Salvador Dalì. Dette er et bilde som uttrykker dette drømmende landskapet med uvissthet. Det er noen veldig rare former og får oss publikum til å tenke. Det er et veldig underlig bilde. Vi kan se Dalì selv som ligger og "smelter" sammen med de andre smeltende klokkene, og man kan se at maur er et kjent motiv i flere av Dalìs kunstverk. 

Surrealismen prøver altså å utvide bevisstheten og virkeligheten. Den forsøker også å forkaste alle gjeldende verdier. Vi kan derfor skimte en litt anarkistisk oppfatning av kunsten og av verden. Surrealismen ble først og fremst påvirket av filosofen Sigmund Freud. Det var hans tanker om det underbeviste som var kilden til inspirasjoen.
 
Noe annet som kjennetegner surrealismen er at kunsten har ingen begrensinger for hva som er kunst og hva som ikke er kunst. Dette kan vi finne igjen i kunstverkene til Marcel  Duhamp . Det er fra han vi kjenner uttrykket "Ready Made". Det betyr at det som blir stillt ut, har man ikke laget fra bunnen av men tatt detaljer og gjenstander som er kjente i hverdagslivet. 

 

Her er to brukelige ting satt sammen til noe ubrukelig. Veldig kjent for Marcel Ducahmp. Det er et veldig rart kunstverk om jeg kan få si min mening, og jeg tror dette vakte ganske stor oppsikt da det ble stillt ut. Det som Duchamp sier selv er at alt som havner på en utstilling er kunst. Og ja, det kan jeg si meg enig i... kanskje? 


7 kommentarer: