onsdag 12. mai 2010

Ludwig Mies van der Rohe

"Less is More"



Ludwig Mies van der Rohe kan man si er en av modernismens største arkitekter. Han hadde sin storhetstid i det 20. århundre, men byggene er fortsatt like godt likt, om ikke bedre likt den dag i dag. Det var denne mannen som uttrykkte "Less is More", som betyr på norsk; Mindre er mer. Dette kan man tydelig se i arkitekturen til Mies van der Rohe. Hans arkitektur la også grunnsteinen for skyskraperne med rene glassfasader. 



Mies van der Rohe var født og oppvokst i Tyskland. Her startet han karrieren sin også ved å tegne overklassehjem, men fant raskt ut at det var de kubistiske volumene fra nyklassisismen han fallt for.  Han var påvirket av det arkitektoniske credo til russisk konstruktivisme og den nederlandske De Stijl. Han var også lærer ved den kjente skolen Bauhaus. Men da andre verdenskrig herjet, så han det vanskelig å drive med sitt, ettersom nazistene mente arkitekturen han var "ikke-tysk". Han måtte også legge ned Bauhaus. 


Barcelona Pavaljongen og Barcelonastolen 


Det som kjennetegner arkitekturen til Ludwig Mies van der Rohe, at først og fremst at det er et klart formspråk, med stor bruk av glass, betong og stål. Han kalte selv byggene sine for "skinn og bein", noe som man kan se ganske tydelig siden byggene har ikke disse tykke og dominerende veggene med mye ornamentikk og pryd. Det var tross alt kjent i modernistisk arkitektur at husets funksjon og temaet var sentralt. Funksjonalismen henger egentlig sterkt sammen med modernismen, og det er ikke vanskelig å forstå når man ser på arkitekturen til Mies van der Rohe.

Det er tydelig at Mies van der Rohe var inn i sin tid og en av epokens nyskapere, trendsetter og inspirasjon for andre arkitekter. I dag er fortsatt arkitektruen hans populær og er fortsatt en inspirasjon for mange. Det er tross alt veldig tidløs arkitektur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar